De eerste melktanden komen rond de leeftijd van 6 maanden. Rond de leeftijd van 2,5 jaar breken de achterste melkkiezen door en is het melkgebit volledig. Vanaf de doorbraak van de eerste tanden wordt aangeraden om te starten met poetsen.
Vanaf het moment dat het melkgebit compleet is (ongeveer op de leeftijd 2,5 jaar), kan je best halfjaarlijks op controle komen.
Van zodra de eerste melktanden doorbreken laat je best je kind spelenderwijs wennen aan een kindertandenborstel. Het is belangrijk om hierbij een kindertandpasta te gebruiken met fluoride (500-1000 ppm F-) voor extra bescherming. Zolang je je houdt aan de hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt per poetsbeurt hoef je absoluut geen schrik te hebben dat er een teveel aan fluoride ingeslikt zou worden.
Er wordt best zo snel mogelijk een routine van tweemaal per dag tandenpoetsen ingebouwd. Vanaf de leeftijd van 5 jaar is het aangeraden om over te schakelen op een tandpasta met een hogere concentratie fluoride (1450 ppm F). Dit wordt vaak verkocht als ‘junior’ tandpasta.
Er wordt aangeraden om actief na te poetsen tot een kind een mooi, regelmatig handschrift heeft. Dit is meestal rond de leeftijd van 9 jaar. Pas dan heeft je kind voldoende fijne motoriek om te verwachten dat alle hoekjes en kantjes ook mooi gereinigd kunnen worden.
Naast de dagelijkse mondhygiëne speelt ook de voeding een grote rol in het ontstaan van cariës (‘gaatjes’). Voornamelijk de frequentie van de inname van voedingsstoffen in cruciaal. Probeer daarom eten en drinken (behalve water) te bundelen tot maximaal 5 afgelijnde voedingsmomenten per dag.
Vanaf de leeftijd van 2,5 jaar zien we kinderen graag halfjaarlijks op controle. Bij de start ligt de nadruk voornamelijk op gewenning en het controleren op en behandelen van cariës (‘gaatjes’). In de derde kleuterklas/eerste leerjaar kan de eerste wisselfase starten en wordt de doorbraak van de definitieve tanden nauwgezet opgevolgd zodat er tijdig kan ingegrepen worden in geval van malposities. Op kinderleeftijd kunnen er, gezien de groeiperiode, snel zaken wijzigen in de gebitstoestand (plotse cariësactiviteit, moeizame wisseling,…). Vandaar dat we dit regelmatig (om de zes maanden) opvolgen.
Meestal houden we deze controles aan tot de leeftijd van 16 jaar of na afronden van een eventuele orthodontische behandeling bij een orthodontist.
Contacteer in geval van tandongeval zo snel mogelijk een tandarts. Tijdens het weekend, op feest- en brugdagen is er steeds een tandarts van wacht tussen 9u en 18u. Hiervoor kan je terecht op het nummer 0903 39969 (let op, betalend!).
Tandheelkundige zorg is een belangrijk aspect van onze algemene gezondheid. Dit geldt zeker ook voor personen met bijzondere noden. Vandaar dat tandheelkundig nazicht op regelmatige basis ook bij deze doelgroep zeker aangewezen is.
Voor elke patiënt is een individuele aanpak aangewezen. Graag zoek ik samen met jullie naar de behandelstrategie die best bij elke afzonderlijke patiënt past.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: Protectas NV
Honorarium: Niet geconventioneerd
Visum: FOD Volksgezondheid, directoraat-generaal gezondheidsberoepen
RIZIV: Galileelaan 5/01, 1210 Brussel
Erkenning bijzondere beroepstitel: Agentschap Zorg en Gezondheid, Afdeling Informatie en Zorgberoepen
Vergunning tandradiografie: Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC)